Psykisk ohälsa/Ångest

Ångest syns inte

Så många tror att ångest syns, att den som har ångest är ovårdad, orkar inte gå upp ur sängen, lever inget socialt liv och så vidare. Detta är inte alls fallet. Den som har ångest kan mycket väl vara den mest välvårdade i rummet, den mest framgångsrika etc.

När folk får veta att jag har ångest så brukar standardsvaret vara "men du som tränar så ofta?" "du som ser så bra ut?" osv. Eh tack? Eller vad ska man säga. Ja jag har ångest även om jag kanske ser bra ut. Ångest är inte en sjukdom som syns. Men den är lika verklig som ett gipsat ben. Ibland känns det som att folk förnekar problemet eller förlöjliga det. Exempelvis så har jag fått höra att "varför ska du ha ångest, du som ser så bra ut och så? Klart det kommer gå bra för dig!". Vad är det som säger att det kommer gå bra för mig bara för att jag kanske ser bra ut? Vem är det som har rätten att bestämma vem som får ha ångest eller ej? Får inte "snygga" människor må dåligt? Eller förnekar man helt enkelt att snygga människor också kan må dåligt? Hör och häpnar, även världens snyggaste människa kan också må dåligt ibland. Skulle snygghet generera livslång lycka? Låter helt absurt.

Ångest syns som sagt inte. Den som har ångest sitter inte bara hemma hela dagarna i samma kläder sen 2 veckor tillbaka. Den som har ångest behöver inte nödvändigtvis försumma sina barn. Huset behöver inte va ostädat och den som har ångest kan utåtsett se ut att leva det perfekta livet. Detta behöver dock inte betyda att personen mår bra. Jag exempelvis går och tränar, jag går i rena kläder och får oftast saker gjorda. Jag lider ändå av ångest och vissa dagar vill jag ej upp ur sängen men till slut kommer man upp ändå.

Utåtsett så verkar jag nog lycklig men ibland på insidan kan det vara kaos. Det gör inte min ångest mindre allvarlig eller icke existerande. Såhär är det för många och vi måste sluta vifta väck folk när dem berättar hur dem mår. Vi måste sluta förneka att den personen faktiskt, hör och häpnar, mår dåligt även om den verkar leva det perfekta livet. Sluta förlöjliga och förminska problemet. Ingen med ångest vill höra "Har du ångest? Du som är så fin". Det får en att känna sig löjlig, oförstådd och förminskad.

Ångest syns inte men den finns verkligen där.

Jag visar sällan hur jag mår för folk. Bara hemma känner jag mig bekväm med det och helst då för mig själv bakom en stängd dörr. Detta var jag i förgår när jag kände fruktansvärd dödsångest.

Gillar

Kommentarer

enlitenbitavmig
Ingajohansson
evelinarou
evelinarou,
liseburoy
liseburoy,
sweetwords
sweetwords,
Oh ja ångest kan även vi ha som ser för ögat ut att inte behöva ha det
nouw.com/sweetwords