Jämställdhet & feminism

Do we hate our women?

En kvinna bar dig i 9 månader i sin mage, en kvinna födde dig och en kvinna tog högst troligen hand om dig. Var all kvinnohat och kvinnoförakt som vissa män har är för mig obegripligt. Män som begår våldtäkter, som mördar sina flickvänner och män som mördar sin egen mamma till och med.

Jag tänker mycket på Tupac's låt Keep Ya Head Up: "When brothas make babies, and leave a young mother to be a pappy. And since we all came from a woman, got our name from a woman and our game from a woman. I wonder why we take from our women, why we rape our women. Do we hate our women? I think it's time to kill for our women, time to heal our women. Be real to our women."

Hur sann är inte hans låt? Hur kan vissa män stå och säga att kvinnor inte borde ha samma rättigheter etc, hade du kunnat säga till din mamma att hon inte borde ha samma rättigheter? Hur kan vissa män gå och våldta kvinnor? Hatar ni samma kön som er mamma? Jag förstår inte alls faktiskt. Kvinnor har i årtusenden blivit våldtagna, sålts som slavar och sexslavar, blivit mördade etc för att de ses som svagare osv. I bibeln står det dessutom, nu är jag så smart att jag inte minns var men det står att Adam ska ta hand om Eva för att hon (kvinnan) är svagare och mindre utvecklad än mannen. Hur sjuka är inte dessa ord? Kvinnan ser annorlunda ut än mannen ja men om vi nu ska va sådana.. Det är fler kvinnor som pluggar vid universitet än män - så vilka är "smartare"? Dock är männen VD och chefer men oftast utan eftergymnasialutbildning.

Jag tror innerligt på att män och kvinnor ska behandlas lika, det ena är inte bättre än det andra. Dock kan det låta nu som att jag hyllar kvinnorna till skyarna men det gör jag ej. Det jag försöker lyfta fram är kvinnans utsatta situation, hon är inte bättre än mannen och mannen är inte bättre än kvinnan. Att man ens ska behöva kvinnorörelser som krigar för kvinnans rättighet är helt bisarrt. För det borde vara en självklarhet. Precis som att det borde va en självklarhet att vita och svarta behandlas lika och respekteras. Verkligheten ser däremot inte ut så! Därför behövs det lyftas fram. Vi föds av en kvinna och bör därför respektera en kvinna, vi har även en pappa och bör därför respektera män dessutom. Utan en man och kvinna är vi inte här, så varför allt hat? Älskar vi inte våra föräldrar? Eller är mamma sämre för att hon är kvinna?

Människor är människor, vi kanske inte ser lika ut utåt sett men är uppbyggda på samma vis, vi kanske inte har samma materiella förutsättningar men är likt väl lika värda för det.

#nouwseptemberchallenge

Gillar

Kommentarer