Tankar

Ensamhet i jul

Julbak, släktmiddagar, kyssar under misteln och glädje är en del saker vi förknippar med julen. För många är detta något som tas förgivet medan det är obefintligt för andra. Många lider av ensamhet under julen. Det är så många äldre som sitter själva, som inte har några anhöriga i livet och som bor själv i stora hus. För dem är inte julen samma glada och mysiga tid som för många andra. Det känns viktigt att lyfta fram detta då så många känner sig ensamma under julen.

En tanke slog mig häromdagen, varje jul lagar man sååå mycket mat och jag kom att tänka "alla har ju plats för en till vid julbordet". För det är sant ju. Vi får alltid massa mat över så bjud in den som du tror känner ensamhet i jul eller den som har det sämre ställt än dig själv. Det slängs ju så mycket mat och jag kan inte riktigt förstå vitsen med varför det ska va så himla mycket mat på jul. Jag får ångest när jag tänker på alla som inte har råd med mat alls på matbordet och så sitter vi där med världens matkoma. Det känns inte rätt. Vi har mat över, bjud in de som inte har det. Önskar så att ingen hade varit utan mat eller haft svårt att få mat på matbordet. Ingen förtjänar det...

Det är såklart inte bara äldre som känner sig ensamma under julen det kan vara den nyskilda trebarnsmamman som känner sig ensam.I år känner till exempel jag mig något ensam trots att jag kommer fira med familjen och så. Förra året var jag ihop med mitt ex och vi var i ett bra stadie av vårt förhållande. Denna julen är jag singel och jag kan ibland känna mig ledsen när jag ser hur lyckliga alla andra par är under julen. Det kan sticka i ögonen men jag är så klart glad för dem. Men när man själv inte är ihop med nån så känns alla pussbilder och sådant jobbiga att se.

I skrivande stund vill jag be alla att tänka lite extra på dem som är ensamma i jul, besök din mormor/farmor på ålderdoms hemmet, ring till dina släktingar och visa att du tänker på dem. Bjud in dem du vet sitter ensamma eller dem du tror kanske är ensamma. Dela med er och tänk på dem som inte har det lika bra som du. Svenska Kyrkan har ett jättebra initiativ. Jag är inte så värst troende men ändå medlem i kyrkan. Men såg nu att dem bjuder in de som är ensamma i jul till att fira och äta med andra som också är ensamma i jul. Så fint gjort verkligen!

I år har jag bidragit till Linn Anderssons insamling för barn vars föräldrar inte har råd att köpa julklappar. Så något/några barn får en julklapp tack vare mig. Jag har även skänkt pengar till Barncancer fonden då min systers vän la ut en födelsedagsinsamling på Facebook. Musikhjälpen har jag också skänkt till.

Jag tycker genuint att ha man en slant över så ska man bidra. Det hjälper så många och det känns så bra i hjärtat. Vi måste komma ihåg att ta hand om andra i vår närhet och det är inte bara nu under julen som vi borde göra det. Men ingen ska sitta ensam, vi har som sagt alla en plats över vid julbordet.

  • Postad i: Tankar

Gillar

Kommentarer

Ingajohansson
Ingajohansson,
Ja, och många räcker inte till
nouw.com/ingajohansson
Yasminegill
Yasminegill,
Ja det är så tragiskt hur många det är som är ensamma på jul , många begår självmord är deppiga. jag tror alla kan göra något.
nouw.com/yasminegill