Citat, Tankar om självförtroende

Gammalt inlägg - Självförtroende

~Ett gammalt inlägg men som definitivt är värd att lyfta fram igen~

Självförtroende. Det där jobbiga ordet som vi alla oftast använder i negativ klang. I form av, jag har inget självförtroende. Sorligt nog så är det fallet för många människor. Speciellt bland ungdomar. På mitt gymnasieprogram har jag en kurs som heter Ledarskap och Organisation. Vi brukar ha denna lektion varje måndag och tisdag. Vi fick frågan att skriva upp 3 bra egenskaper vi hade och vi fick skriva upp 3 saker vi ville förbättra hos oss själva. Till min inte direkta förvåning så svarade majoriteten av mina klasskamrater (inklusive mig själv) att vi ville få ett bättre självförtroende.

Den bittra sanningen är att generation efter generation blir mer och mer osäkra på sig själva, varför? Jo inom den så kallade Tertiära socialisationen, vilket är ett begrepp vi använder oss inom sociologin. Den Tertiära socialisationen är en process för att forma oss efter normer, sociala regler, syn på världen som vi får genom medier. Det vill säga att till exempel skönhetsidealen inom sociala medier påverkar oss. Vi vill kunna passa in i samhället för det är så vi människor fungerar, vi måste ha varandra för att funka och därför anpassar vi oss för att kunna passa in. Dessa skönhetsidealen ger oss panik över hur vi ser ut.

Jag skulle aldrig kunna passa in i skönhetsidealet för tjejer. Stora bröst och stor rumpa samt vältränad. Visst jag kanske kan bli vältränad men jag kommer aldrig kunna få stora bröst eller stor rumpa om jag inte opererar mig. Men för vilken nytta? Skönhetsidealen som vi möter i samhället är ouppnåeliga. Och de människor som faktiskt ser ut så, vad glad jag blir för eran skull. Men jag är jag, och jag kan och vill inte se ut som alla andra. Fy tusan vad tråkigt det hade varit. Nu blir jag sådär fjantig och börjar tänka på ett avsnitt Fairy odd Parents som jag såg när jag var liten (älskade det programmet). Det finns i alla fall ett avsnitt där alla är gråa "blobbar" som springer runt. Alla EXAKT likadana. Fy tusan.

Din kropp är din bästa vän, behandla den som du behandlar din bästa tjejkompis eller bästa killkompis för den delen. Hade du sagt till din bästa vän, varje dag, att hon är ful, värdelös, oälskad osv? Nej det hade du inte för det hade inte varit okej och det hade varit sårande eller hur? Så säg inte såna saker till din egen kropp. För din kropp är din absoluta bästa vän, som du kommer spendera en väldigt lång tid med, säg inte såna saker. Din kropp blir också ledsen så som din kompis hade blivit av att få höra hur värdelös hon är.

Jag vet att det är svårt att förbättra sitt självförtroende. Tro mig, jag har inte heller ett bra självförtroende. Därför vill jag att vi tillsammans följer dessa tipsen.

1. Välj vänner som accepterar dig för den du är.

2. Skriv upp saker som du tycker om med dig själv.

3. Skriv upp saker du är tacksam för.

4. Varje gång du kommer på dig med att vilja säga något taskigt till dig själv. Låt bli.

5. Påminn dig om hur duktig du är som klarade av provet eller vad som helst.

6. Sätt upp mål och finn saker som gör ditt liv meningsfullt. Människor som är arbetslösa, som ej har ett mål eller hobbys tenderar att må dåligt i sig själva.

Gillar

Kommentarer