Tankar

JAG ÄR EN SÅN DÄR FEMINISTJÄVEL

1. Det här är feminism för mig…

Att vilja ha ett jämställt samhälle där män och kvinnor tjänar lika mycket för lika arbete, förväntas ta samma ansvar för barn osv och bemöts på samma sätt.

2. Det här är feminism inte för mig…

Att hata alla män eller känna att vi kvinnor borde vara det överlägsna könet för det är inte alls vad feminism handlar om. Det handlar om jämställdhet, inte att förtrycka männen istället eller att generalisera att "alla män är likadana".

3. Jag började kalla mig feminist när jag var…

Femton år. Innan dess hade jag inte modet att kalla mig feminist för det begreppet har blivit förvrängt. Män kopplar det till att feminister är kvinnor som hatar män, är lesbiska, rakar sig inte nånstans och röstar på Feministiska initiativet. Nej det är inte definitionen av feminism och det är inte bara kvinnor som är feminister. Tycker du att vi bör ha ett jämställt samhälle mellan kvinnor och män? Om svaret är ja, då är du en feminist.

4. Det här tänkte jag om feminismen innan jag själv började inse att jag nog var en del av den…

Att det bara var ett gäng bittra tjejer som stött på fel killar och sedan börjat generalisera alla efter dem. Extremfeminister som inte vill raka sig eller bete sig vettigt mot killar för att inte killar gör det mot kvinnor. Vilket är helt fel såklart men det var det man fick höra och det som media tragiskt nog uppmålar feminism som.

5. De vanligaste motargumenten jag stöter på som feminist är…

"Inte alla män är så" Nej det vet jag väl men majoriteten av männen är så. Nej inte alla män tjänar mer än kvinnorna på deras jobb som utför samma jobb som dem. Men i undersökningar så är detta vanligt förekommande.

6. Det svåraste med att vara feminist tycker jag är…

Att folk som sagt har fått en fel uppfattning om vad det är och att feminister ska va på ett visst sätt. Vi är inte "manliga" tjejer som hatar män. Vi är vanliga kvinnor som bara vill ha samma rättigheter och friheter som män. Hur svårt ska det va?

7. Det här är mina främsta feministiska förebilder..

Therése Lindgren, Fayme Elmén och Mia Skärringer.

8. Den viktigaste feministiska frågan för mig är…

Lika lön för lika arbete.

9. Så syns feminismen i min vardag:

Den syns väl egentligen inte mer än att jag är noga med att kommentera när jag tycker något är kränkande mot kvinnor eller så.

10. Här kommer tre tips som på ett eller annat sätt handlar om feminism:

-Stå upp för att du är feminist.

-Generalisera inte alla män

-Lyft fram positiva feminister och inte de som ger en fel bild av feminism.

-Va öppen för att läsa mer om vad feminism är och inte bara vad ni hört innan.

  • Postad i: Tankar

Gillar

Kommentarer

tinafalkestad
tinafalkestad,
Så intressant att läsa! Håller defenetivt med om att killarna och tjejerna ska tjäna lika mycket! Härliga förebilder du har ❤️Bra tips fina du!
nouw.com/tinafalkestad
celinelundqvists
celinelundqvists,
Men JA till denna listan! Alla borde vara feminister <3
nouw.com/celinelundqvists