Tankar om självförtroende

JAG HATAR HUR SMAL JAG ÄR!


Hej fina ni!

Tänkte berätta en sak för er. Jag har nämligen alltid haft problem med mitt självförtroende. Egentligen vet jag inte vart detta problemet har kommit från men det finns där i alla fall. Jag läste psykologi i tre år på gymnasiet och efter detta skulle jag vilja påstå att det är sannolikt att denna osäkerhet som många av oss känner grundar sig i samhället. Jag växte upp med prinsessfilmer, jag älskade barbiedockor och jag var helt inne på att börja sminka mig när jag var 11 då alla vuxna gjorde det. Jag tror att dessa disneyfilmer där alla tjejer är vackra prinsessor och ser helt ouppnåliga ut utseendemässigt förstör barns bild av skönhet. Om barn konstant utsätts för skönhetsideal som dem, eller någon egentligen, inte kommer att kunna uppstå så tror jag detta leder till att man börjar ogilla hur man ser ut. Detta då man inte ser ut som idealet.

Jag har alltid tyckt att jag varit för kort, jag är 166 men man ser modeller på catwalken eller i tidningar som ser ut att va så långa. Jag känner mig så liten och barnslig i jämförelse. Mina bröst har jag aldrig tyckt om heller, de är små och överallt visar storbröstade modeller upp behåar. Att köpa behåar är bland det värsta jag vet då det sällan finns i min storlek. Jag pendlar mellan 70 A och 70 B men i regel finns inte behåar i mindre storlekar. C kupor och B kupor är vanligt men oftast i storleken 75 eller mer. Att jag har 70 i behåstorlek har att göra med att jag är så fruktansvärt smal. Jag vägde ungefär samma (dvs 46 kilo) från att jag gick i trean till nian. Jag var något underviktig med andra ord genom hela högstadiet. Detta har påverkat mig mycket. Precis som att dem som är mer mulliga får kommentarer och fula blickar så fick även jag som underviktig också det. Det är så fel... Alla ser olika ut, varför måste man påpeka att personen är tjock eller smal. Är rätt säker på att alla har en spegel hemma och vet själva hur dem ser ut. Måste vi ge dem skam över detta då?

Jag mådde alla redan dåligt över hur jag såg ut. Att då få höra att jag var ett anorexiafall, att jag var smal som en tändsticka eller att jag var äckligt smal gjorde inte saken bättre. Idag väger jag mer men jag har fortfarande problem med vikten, som nu när jag har börjat träna igen så har jag börjat tappa vikt igen. Hatar det och det gör mig så osäker och jag mår så dåligt över det. Jag väger nu 53 kilo, har tappat 5 kilo på två månader. Hemskt verkligen. Jag försöker att acceptera den jag är och det är såhär jag ser ut. Det har blivit bättre med åren men jag tror ni alla håller med mig när jag säger att vissa dagar är man helt okej med sig själv och andra inte. Allt är inte perfekt med mig, jag har finnar, synliga porer, bristningar, pigmentförändringar osv. Det har vi alla, det är okej! Jag är jag och jag är bra, även om samhället får mig att tveka ibland. Du är med bra som den du är!

Poängen som jag försöker få fram med detta inlägget är att vi påverkas alla redan under uppväxten, där utvecklas eller förstörs vårt självförtroende beroende på vad vi exponeras för. Om vi exponeras för positiva skönhetsideal så tror jag att fler hade växt upp med bra självförtroende. Då hade vi nog haft mindre psykisk ohälsa också för den delen. Jag tycker att det är så sorgligt att utseende är så mycket i fokus. Vi lägger så mycket tid på att se bra ut, ha det perfekta filtret på bilden vi lägger ut på instagram för att upprätthålla bilden av hur perfekta vi är och vårt liv. Det är så fake, samtidigt så gör även jag detta. Hyckleri jag vet. Jag försöker däremot använda minimalt med filter och jag retuscherar aldrig mina bilder. Jag tror inte att man mår bra av att se hur perfekt allt är på Instagram för livet är inte så perfekt. Det är okej att se trött ut, alla ser trötta ut ibland. Kan vi bara gemensamt komma överens om att sprida sanningen och inte det som är fake? Varför kan vi inte ta all den tid vi lägger på att se ut på ett visst sätt för att behaga andra till att följa våra drömmar, utveckla vårt inre och hjälpa andra i världen. Låter inte det bättre?

För att demonstrera hur fake socialmedia kan va, tänker jag visa hur jag ser ut i skrivande stund - jämfört med en typisk bild jag lätt hade kunnat lägga ut på sociala medier. Sminkad som tusan och helt osminkad och naturlig på vänstra bilden.

Gillar

Kommentarer

sarahlinnsliv
sarahlinnsliv,

Så viktig delning, vi blir verkligen påverkade utifrån tyvärr <3

nouw.com/sarahlinnsliv