KÄRLEK SKA INTE GÖRA ONT!

-Kan inte publiceras för många gånger-

NCK:s studie ”Våld och hälsa - en befolkningsundersökning om kvinnors och mäns våldsutsatthet samt kopplingen till hälsa” gjordes 2014. Även om den har några år på nacken tänker jag att detta resultat inte skiljer så mycket nu. Den visar i alla fall att 14% av kvinnorna och 5% av männen någongång efter 18års ålder hade blivit utsatta för fysiskt våld eller hot om fysiskt våld i en pågående eller avslutad parrelation. 20% av kvinnorna och 8% av männen uppgav att de utsatts för upprepat eller systematiskt psykiskt våld av en aktuell eller tidigare partner. Detta är för mig skrämmande siffror.

Igår kväll streamade jag det senaste avsnittet av brottsjournalen som kom ut 11e februari. En tjej är med här och hon har upplevt de värsta kroppsliga skadorna av en misshandel som någonsin rapporterats på en levande kropp. De första fem åren hon var ihop med denna killen var bra, men sen vände han. Han kunde ge henne örfilar för ingenting i princip och det sista som hände va att han misshandlade henne i flers dygn med bälten, slag osv. Han slutade inte förens han själv var trött. Sen kom han på en idé, de skulle börja om på nytt och dra ett sträck över det hela (vaaa?). Han skulle köra henne till sjukhuset och hon skulle säga att hon rullat nerför en stentrappa med två verktygslådor. På sjukhuset sa tjejen detta, men läkarna utifrån skadorna exempelvis det avslitna håret anade misshandel. Tillslut berättade tjejen men hon hade svårt för detta. Dels trodde hon ej att dem skulle tro henne, hon var rädd för killen och det verkade som hon kände en skam över det hela. Denna historia berörde mig så.. Så många framförallt unga tjejer upplever misshandel..

Enligt Brottsförebyggande rådet lever cirka 150 000 barn i Sverige med en förälder som blivit misshandlad av den andra föräldern. Bris menar på att det är skadligt för barn att uppleva när en förälder bli skadad eller kränkt, särskilt när det är den andra föräldern eller vuxna som står barnet nära.

Oavsett om det är psykisk eller fysisk våld så är det för ett barn en skrämmande situation att va i. Många föräldrar tror inte att barnet sett eller hört eller håller barnet ifrån bråken, men barnet märker det ändå. Barnen tar alltså skada av detta fenomen, de blir tidigt utelämnade på så vis att de vet att de ej kan tala om det som sker hemma.

Dessutom kan barn som upplever våld i hemmet ofta lida av psykisk ohälsa som ett resultat av upplevelserna. De kan visa tecken på oro, ångest, nedstämdhet och aggressivitet i större omfattning än barn i allmänhet. Som sagt så är det skrämmande för barn, så oro och tankar som att den andra föräldern kommer att dö är inte ovanliga.

Jag har upplevt psykisk våld med mitt ex, allt handlade om att jag gjorde fel, va fel, betedde mig fel, skulle ändra mig. Be om ursäkt för en massa osv. Även om han aldrig slog mig så gick jag efter att han först en gång tog tag i min arm hårt när han var arg på mig sen puttade till mig så jag fick ont i armen i några dagar. Sen andra incidenten då han nästan drämde en matta i huvudet på mig inne på Rusta mitt bland folk då jag ville att vi skulle betala hälften var för gardinstänger men det tyckte inte han. Jag gick, hur svårt det än var så hade jag lovat mig att när en kille börjar visa våldstendenser så går man. Dock så blev det likväl tre år för länge men jag anade att det kunde bli värre och jag är glad att jag gick.

Det är svårt att göra slut med nån, än mer om man är rädd för personen och bli misshandlad, kan jag tänka mig... Men tjejer, fina ni. Om ni upplever det här, ni förtjänar inte det. Ni förtjänar inte honom. Det finns hjälp och stöd att få för att kunna lämna. Ring kvinnofridslinjen, ta hjälp av polisen. Ett förhållande ska inte skada dig varken psykiskt eller fysiskt...


Gillar

Kommentarer

Marie,
Ja man blir väldigt gripande av detta och det programet griper verkligen tag i en =(
sweetwordsbymirre.com
chalant,
Jätteviktigt budskap!
Det är också oerhört viktigt att som utsatt, kommer ihåg att du bär aldrig på skulden till våldet. Våldet är heller inte ditt ansvar som utsatt - Därför är det aldrig någon idé att fortsätta rätta sig till den våldsamme, eller tro att det går att få personen att ändra på sig.