Åsikter, Tankar

OKEJ ATT SLÅ SIN PARTNER?

Våld i alla dess former är det värsta som finns enligt mig och något som därför förundrar mig är hur vissa kan få för sig att utföra fysiskt eller psykiskt våld mot sin partner. Den personen som man ska älska.

NCK:s studie ”Våld och hälsa - en befolkningsundersökning om kvinnors och mäns våldsutsatthet samt kopplingen till hälsa” gjordes 2014. Även om den har 7 år på nacken tänker jag att detta resultat inte skiljer så mycket nu. Den visar i alla fall att 14% av kvinnorna och 5% av männen någongång efter 18-års ålder hade blivit utsatta för fysiskt våld eller hot om fysiskt våld i en pågående eller avslutad parrelation. 20% av kvinnorna och 8% av männen uppgav att de utsatts för upprepat eller systematiskt psykiskt våld av en aktuell eller tidigare partner. Detta är för mig skrämmande siffror. Jag kan inte för allt i världen förstå hur man kan vilja sjunka så lågt att man börjar slå och bryta ner sin egen partner. Då känner jag att botten är nådd, när man kommer till detta stadie så har man verkligen tappat all respekt för sin partner.

Vidare så enligt Brottsförebyggande rådet lever cirka 150 000 barn i Sverige med en förälder som blivit misshandlad av den andra föräldern. Bris menar på att det är skadligt för barn att uppleva när en förälder bli skadad eller kränkt, särskilt när det är den andra föräldern eller vuxna som står barnet nära. Oavsett om det är psykisk eller fysisk våld så är det för ett barn en skrämmande situation att va i. Många föräldrar tror inte att barnet sett eller hört eller håller barnet ifrån bråken, men barnet märker det ändå. Barnen tar alltså skada av detta fenomen, de blir tidigt utelämnade på så vis att de vet att de ej kan tala om det som sker hemma. Dessutom kan barn som upplever våld i hemmet ofta lida av psykisk ohälsa som ett resultat av upplevelserna. De kan visa tecken på oro, ångest, nedstämdhet och aggressivitet i större omfattning än barn i allmänhet. Som sagt så är det skrämmande för barn, så oro och tankar som att den andra föräldern kommer att dö är inte ovanliga.

Det är svårt att göra slut med nån, än mer om man är rädd för personen och blir misshandlad, kan jag tänka mig... Men tjejer och killar, fina ni. Om ni upplever det här, ni förtjänar inte det. Ni förtjänar inte honom/henne. Kärlek ska inte göra ont, kärlek ska inte bryta ner dig. Kärlek ska lyfta dig, göra livet lättare och en partner ska va nån man kan dela allt med och trivas med. Självklart har alla relationer sina problem men fysisk och psykisk misshandel ska aldrig förekomma.

Befinner du dig i en destruktiv relation? Det finns hjälp och stöd att få för att kunna lämna. Är du en kvinna ring kvinnofridslinjen eller ta hjälp av polisen. Är du en man så finns det såklart även stöd för dig, ring polisen, prata med anhöriga osv och få stöd att lämna. Ett förhållande ska ALDRIG skada dig varken psykiskt eller fysiskt...

Gillar

Kommentarer

saraboman
saraboman,

Ett viktigt och aktuellt ämne!!

nouw.com/saraboman
louisefreij
louisefreij,
annaengborg
annaengborg,

Så bra att du tar upp detta och jätte bra skrivet! 👍 Jag själv har levt i en relation med misshandel och jag vet hur svårt det kan vara att ta sig ur den. Ingen person förtjänar att leva i en sån relation! ❤️

nouw.com/annaengborg
louisefreij
louisefreij,

Samma här! Sjukt svårt att ta sig ur men vi förtjänar så mycket bättre! ❤️

nouw.com/louisefreij
livetmedangest
livetmedangest,

Å där fick du mig att inse var min psykisk ohälsa kanske kommer ifrån och rädslan över att förlora min mamma. Växte själv upp med en far som misshandla min mamma. Har inte jättemånga minnen av det då jag endast var drygt 3 när de gick isär. Har ändå fått bekräftat som vuxen ett minne som jag har att det faktiskt stämmer. Lever med ångest sen många år som troligen började redan i barndomen.

nouw.com/livetmedangest
louisefreij
louisefreij,

Låter mycket möjligt! Har med upplevt våld i nära relationer och det har med påverkat min psykiska hälsa. Styrkekramar till dig!

nouw.com/louisefreij
Ingajohansson
Ingajohansson,

Har just sett den danska serien: Vargen kommer. Ja den berörde verkligen

nouw.com/ingajohansson