Tankar

Surviving sexual assault


Jag snubblade över det här talet som Lady Gaga höll för ett tag sedan. Så mäktigt och starkt tal och budskap. Samt ett så himla aktuellt ämne. I en värld dominerad av män försvinner vi kvinnor och vi utnyttjas. Det är vi tillsammans som kan stå upp mot de män som beter sig illa mot oss. Mot de som anser sig ha rätten att kontrollera oss och använda oss så som de själva vill.

Jag vet själv hur det känns. Som 11-åring var jag nere på fritidsgården med min kompis och där såg vi på film. Två äldre killar som var cirka 15 kom in och ville kolla på filmen med oss. Visst tänkte vi. De satte sig bredvid oss och efter ett tag så var våra kroppar inte längre våra utan de klämde på våra bröst osv. Kränkta, skrämda och obekväma reste vi oss och skyndade därifrån. Smutsiga och fyllda med ånger att vi överhuvudtaget kom dit. Vi gick in på toaletten för att kunna tala ostört om det som hänt. Killarna hade tydligen följt efter och trycker sig in på toaletten innan vi hinner stänga. De låser och försöker sedan tvinga av oss våra kläder. VI skriker på hjälp, två 11-åringar som hamnat i en situation som de aldrig kunde förespå eller ens själva aktivt ta beslutet att hamna i den situationen. En fritidsledare börjar banka på dörren och får upp den (hur vet jag ej). Vi kommer ut, chockade och skärrade medan fritidsledare kastar ut dessa killarna.

Även om det var obehagligt då så visste jag inte att jag hade blivit sexuellt trakasserad förens långt senare. I mitt huvud så blev man antingen våldtagen eller inte. Men jag blev sexuellt trakasserad som 11-åring. Jag berättade aldrig något för mina föräldrar, jag var rädd att jag skulle bli beskylld för att jag var på fritidsgården (de gillade ej det då det fanns äldre där) eller för att jag på något vis själv hade kunnat förhindra det. Ingen fick veta någonting. Att jag som 11-åring skulle få skämmas för någonting som de gjorde mot mig och min vän är sjukt. Att vi två har fått skämmas när det egentligen är dem som både skämmas.

Långt senare när jag träffade min första pojkvän som 14-åring så kunde jag inte njuta fullt ut av att vara förälskad för det fanns en obehaglig känsla inom mig. Den kroppsliga beröringen påminde mig om makten som de där två killarna hade över mig när jag var yngre. Inte för att min pojkvän var som dem eller ens hade intuitionen att vilja vara som dem. Men klart jag var rädd att han skulle tvinga sig på. Förhållandet tog slut av diverse anledningar, jag var klar och gick vidare. Som 16-åring fann jag min nuvarande pojkvän och den obehagliga känslan försvann helt. Jag var helt trygg och säker med honom från första stund. Rädslan att hamna i en obehaglig situation fanns inte ens där. 2,5 år senare är jag fortfarande trygg med honom, men framför allt även trygg i mig själv.

Det har funnits stunder då jag har varit rädd, då jag har mått dåligt över det som hände och beskyllt mig själv. Men jag tackar fritidsledaren som fick ut oss och jag tackar framför allt mig själv för att jag inte lät dem förstöra mina framtida relationer. För mitt första förhållande tog inte slut på grund av obehag utan på grund av andra anledningar. Dessa två killar vann aldrig. De fick aldrig chansen att ta över mitt sinne och framför allt inte chansen att jag skulle fram tills idag beskylla mig själv. För det var inte mitt fel, jag som 11-åring kunde inte vetat att de skulle trakassera oss när de också ville se på film i ett gemensamt rum för alla på fritidsgården. Vi kunde inte vetat och därför bör vi inte heller beskylla oss själva för det.

Även om dessa ej vann över mig så finns det många kvinnor där ute som inte har varit lika lyckligt lottade som mig. Det finns kvinnor som fortfarande blir trakasserad, det finns barn som växer upp i en familj där de utnyttjas sexuellt. Det finns så mycket ondska och hemskheter som fyller människors hjärtan, sinnen och själar. Men det är när vi börjar tala om detta som riktig förändring kan ske och som Lady Gaga sa det finns många underbara män där ute. Så ta våra händer och hjälp oss kvinnor att få slippa uppleva det här.

Gillar

Kommentarer