Psykisk ohälsa/Ångest

Vanliga påståenden om psykisk ohälsa

–Detta inlägget som jag skrev i januari förra året är så himla viktigt att lyfta fram igen! Psykisk ohälsa är ett ämne vi måste synliggöra mer och våga prata om! –

Som en kvinna som har haft problem med ångest i flera år så har man mött ett och annat påstående om detta fenomen. Många gånger har jag fått spydiga kommentarer när jag tackat nej till att ses för att ångesten trängt sig på. Sen ska vi inte glömma att många (inte alla) utav den äldre generationen verkar inte förstå allvaret.

Många gånger har man fått höra att människor med psykisk ohälsa är bara lata. Detta upplever jag sägs oftast av de som är 60+, jag har fått höra saker som "vad klagar ni över? "Det var mycket tuffare på min tid. Man fick gå till jobbet ändå även om man mådde dåligt osv" Ja det fick man kanske men det handlade ju om en arbetsplats som var rätt så empatilöst tycker jag. När den psykiska ohälsan stiger på och allt känns meningslöst så går det knappt att ta sig upp ur sängen. Det krävs otroligt mycket viljestyrka.. Är detta rätta människor att ha i ett arbete när dem mår så? Nej, vill vi ha självmordsbenägna lastbilschaufförer? Nej tänkte väl, därför tycker jag att dessa har rätt att sjukskriva sig. Psykisk ohälsa är en sjukdom, precis som vinterkräksjuka och allt annat. Lite mer förståelse och insikt behövs. Okunskapen föder dessa påståenden...

Ett annat påstående jag har hört gör mig vansinnig men samtidigt förstår jag dess ursprung. Media har en tendens att nämna psykisk ohälsa i bara negativa sammanhang, exempelvis att mördaren bedömdes som psykiskt sjuk. Detta föder påståendet att människor med psykisk ohälsa är farliga. En del är men bara för att du mår dåligt mentalt så betyder det inte att du är kapabel att mörda folk eller begå våldshandlingar. Man behöver inte va psykiskt sjuk för att mörda nån och om man är det så talar vi oftast om grövre psykiska sjukdomar. Dessutom spelar fler faktorer in, exempelvis barndom osv.

Människor med psykisk ohälsa är svaga har jag också fått höra. Och det har jag tidigare skrivit om. För mig är inte dessa individer svaga, det är individer som har stått starka. Som har mött motgång efter motgång som tillslut kommit åt dem. Jag anser inte att människor med psykisk ohälsa är svaga utan tvärtom. Det är människor som varit starka för länge. Dessutom kan psykisk ohälsa drabba vem som, till och med världens rikaste man/kvinna.

"Det sitter bara i huvudet", skojar du? Detta påstående och "glada tankar botar psykisk ohälsa" bekräftar okunskapen. Jag önskar att det var så lätt som att det bara satt i huvudet och att glada tankar kunde bota det. Tänk så mycket bättre jag hade mått då. Men så är inte fallet, visst glada tankar genom KBT hjälper och visst är det i hjärnan problemet skapas. Däremot så är ju hjärnan väldigt komplex och lösningen på problemet innefattar mycket mer än glada tankar och många psykiska sjukdomar såsom Borderline och Bipolär sjukdom kan inte botas bara lindras med mediciner men för dessa individer är det fortfarande en kamp.

Dessa påståenden och fördomar måste få ett slut. För att folk och politiker ska uppmärksamma psykisk ohälsa mer, förstå mer och acceptera allvaret behövs dessa påståenden sägas emot. Annars kan vi inte få rätt till mer hjälp om alla med psykisk ohälsa bara tar emot dessa utsagor och inte säger emot. Stå upp, förklara för din nästa vad psykisk ohälsa är. Lyssna inte på deras påståenden, du är inte knäpp, lat, svag eller konstig som inte mår bättre av glada tankar. Det är din psykiska ohälsa det är fel på, inte du som individ..

Även om man har psykisk ohälsa så kan man likväl ha ett leende på läpparna...

Gillar

Kommentarer

Ingajohansson
Ingajohansson,