Psykisk ohälsa/Ångest, Tankar

Vanliga påståenden om psykisk ohälsa

Som en kvinna som har haft problem med ångest i flera år så har man mött ett och annat påstående om detta fenomen. många gånger har jag fått spydiga kommentarer när jag tackat nej till att ses för att ångesten trängt sig på. Sen ska vi inte glömma att många (inte alla) utav den äldre generationen verkar inte förstå allvaret.

Många gånger har man fått höra att människor med psykisk ohälsa är bara lata. Detta upplever jag sägs oftast av de som är 60+, jag har fått höra saker som "vad klagar ni över? det var mycket tuffare på min tid. Man fick gå till jobbet ändå även om man mådde dåligt osv" Ja det fick man kanske men det handlade ju om en arbetsplats som var rätt så empatilöst tycker jag. När den psykiska ohälsan stiger på och allt känns meningslöst så går det knappt att ta sig upp ur sängen. Det krävs otroligt mycket viljestyrka.. Är detta rätta människor att ha i ett arbete när dem mår så? Nej, vill vi ha självmordsbenägna lastbilschaufförer? Nej tänkte väl, därför tycker jag att dessa har rätt att sjukskriva sig. Psykisk ohälsa är en sjukdom, precis som vinterkräksjuka och allt annat. Lite mer förståelse och insikt behövs. Okunskapen föder dessa påståenden...

Ett annat påstående jag har hört gör mig vansinnig men samtidigt förstår jag dess ursprung. Media har en tendens att nämna psykisk ohälsa i bara negativa sammanhang, exempelvis att mördaren bedömdes som psykiskt sjuk. Detta föder påståendet att människor med psykisk ohälsa är farliga. En del är men bara för att du mår dåligt mentalt så betyder det inte att du är kapabel att mörda folk eller begå våldshandlingar. Dessa människor har en otroligt mycket mer grövre psykisk ohälsa än oss andra skulle jag vilja påstå.

Människor med psykisk ohälsa är svaga har jag också fått höra. Och det har jag tidigare skrivit om. För mig är inte dessa individer svaga, det är individer som har stått starka. Som har mött motgång efter motgång som tillslut kommit åt dem. Jag anser inte att människor med psykisk ohälsa är svaga utan tvärtom. Det är människor som varit starka för länge. Dessutom kan psykisk ohälsa drabba vem som, till och med världens rikaste man/kvinna.

"Det sitter bara i huvudet", skojar du? Detta påstående och "glada tankar botar psykisk ohälsa" bekräftar okunskapen. Jag önskar att det var så lätt som att det bara satt i huvudet och att glada tankar kunde bota det. Tänk så mycket bättre jag hade mått då. Men så är inte fallet, visst glada tankar genom KBT hjälper och visst är det i hjärnan problemet skapas. Däremot så är ju hjärnan väldigt komplex och lösningen på problemet innefattar mycket mer än glada tankar och många psykiska sjukdomar såsom Borderline och Bipolär sjukdom kan inte botas bara lindras med mediciner men för dessa individer är det fortfarande en kamp.

Dessa påståenden och fördomar måste få ett slut. För att folk och politiker ska uppmärksamma psykisk ohälsa mer, förstå mer och acceptera allvaret behövs dessa påståenden sägas emot. Annars kan vi inte få rätt till mer hjälp om alla med psykisk ohälsa bara tar emot dessa utsagor och inte säger emot. Stå upp, förklara för din nästa vad psykisk ohälsa är. Lyssna inte på deras påståenden, du är inte knäpp, lat, svag eller konstig som inte mår bättre av glada tankar. Det är din psykiska ohälsa det är fel på, inte du som individ..

Gillar

Kommentarer

Emmamehrali
Emmamehrali,
Människor som inte har drabbas av det förstår verkligen inte hur det är. När jag var sjukskriven i ett år för utmattningssyndrom och möte en på ICA. Fick jag kommentaren men vad skönt att du är ledig på sommaren. Alltså på riktig?! Den sommaren var värsta sommaren någonsin!! Att inte människor kan förstå hur det är suck KRAM!! <3 <3 Så bra inlägg! 😃
nouw.com/emmamehrali
enlitenbitavmig
enlitenbitavmig,
Har fått höra så mycket av dessa påståenden själv. Att det inte är en stor grej, att man inte gör tillräckligt utan bara är lat. Blir lika besviken varje gång för att många verkar inte förstå allvaret i det hela. Gillar det här inlägget starkt, vi måste fortsätta prata mer om psykisk ohälsa så att fler förstår 🙏
nouw.com/enlitenbitavmig
Ingajohansson
Ingajohansson,
Bra skrivet, och bra inlägg, jag har svårt att förstå att man kan ge sådana komentarer.
Förr tror jag inte man viste så mycket, och det var och är rädsla ifrån folk, äldre som yngre.
Förr sa man den var klen i nerverna, aldrig pysisk ohälsa, och då skulle man bara tyst o snäll, inte synas eller höras, som barn.
Det fanns förr också, men de pratade aldrig om det, som nu.
Något som jag själv tänker på ofta är, vi har ett välmående land, och så är så många pysisk ohälsa.
Mycket tråkigt, och det finns runt om oss alla 💕
Önskar dej allt gott
nouw.com/ingajohansson
Jenniferofhbg
Jenniferofhbg,
Människor med psykisk ohälsa är tvärtemot svaga: tänker hur hårt vi kämpar VARJE dag!!!
nouw.com/jenniferofhbg