Tankar

RAKA ÖVERALLT?

En tanke slog mig igår när jag stod och rakade benen och allt som tusen gånger förut. Varför är det sån stor press från samhället att man ska va rakad överallt? Var kommer detta ideal från - män eller kvinnor? När började man resonera såhär kring kroppsbehåring?

Jag tänkte på dessa frågor under hela duschen och jag kom slutligen fram till en teori som jag själv tycker låter rätt rimlig. Den kan absolut vara fel men det är nog det närmsta "ett svar" som jag någonsin fått höra av någon.

Jag tror att hela idealet med att kvinnor ska vara helt rakade kommer från förr. Vi snackar kanske minst 200 år tillbaka samt ännu längre. När kvinnor, eller snarare unga flickor giftes bort av sina föräldrar till äldre män så fort dem fått sin första mens. Varför jag säger flickor är för att det inte alls är ovanligt att vara 10-15 år gammal när mensen kommer, vilket innebär att 10 åringar mycket väl blev bortgifta förr. I och med att männen gifte sig med yngre tjejer så såg ju även dessa tjejers kroppar såklart unga ut. En tioåring har liksom inte en massa kroppsbehåring på ben och vagina. Jag tror därför att detta ideal lever kvar, att kvinnor i dagens samhälle ska vara rakade eftersom att kvinnan "ser yngre ut" och jag tror också att män förr ansåg att en yngre kvinna var lättare att styra, kontrollera och bestämma över. Nu säger jag inte att dagens män tänker så, absolut inte! Jag är fullt medveten om att tiderna har ändrats och att ALLA män inte kontrollerar kvinnor längre. Men jag tänker att detta är grunden till idealet, så som det var från början och att detta ideal bara har hängt med liksom genom alla årtionden och alla förändringar i samhället. Jag funderar bara på varför det är så himla viktigt för VISSA män att kvinnan ska ha rakade ben och FRAMFÖRALLT rakad fiffi. Liksom de kan älska dig för håret på ditt huvud men ej mellan benen?

Sen så är det också sättet VISSA män yttrar sig kring detta, att hår målas upp som äckligt och ohygieniskt exempelvis. Håret finns för att samla upp svetten och leda väck den. Jag kan garantera att fiffin behåller betydligt mer svett när den är rakad än orakad. Är inte det mer ohygieniskt? Hur kan något som är så naturligt som hår - vara ohygieniskt? Tycker dem att naglar är äckliga med? Våra tänder och mun som är ett hem för miljontals bakterier?

Jag bara rent utsagt finner det konstigt att VISSA män vägrar dejta och ha sex med kvinnor som är behårade. Och jag finner det konstigt att andra kvinnor kan vara nedlåtande och kolla konstigt på kvinnor som väljer att inte raka sig. Vad är det för samhälle vi lever i där individer inte får göra som dem själva vill så länge det inte är olagligt eller skadar nån annan? Jag känner som sådant att om en kvinna vill låta bli att raka sig helt, ÖVERALLT. Så låt henne. Vem är du att kolla ner på henne? Varför har samhället rätt att skapa ett ramverk för hur människor ska se ut och bete sig? Så länge man inte gör något olagligt så borde väl man få se ut som man vill, utan massa blickar och påhopp?

För att komma tillbaka till början igen. Jag insåg väl när jag stod i duschen att jag inte riktigt visste varför jag stod och rakade mig. Vad detta fenomen kom ifrån och varför jag känner sån press på att raka mig överallt.

Har inte ni också nån gång funderat på detta? Vad tänker ni? Jag kan som sagt ha helt fel med min teori, har ni nån annan vill jag gärna höra den. Jag är öppen för diskussioner, bara kul att veta hur folk tänker.

  • Postad i: Tankar

Gillar

Kommentarer

MittLivMinaBeslut

Jag kan inte mer än hålla med om det du skriver! Jag har likt dig så många gånger undrat varför jag "måste" raka ben å fiffi? Är det för mig själv eller för någon annans skull??

nouw.com/mittlivminabeslut